Bemutatkozás

Békéscsaba külterületén várja a látogatókat a XX. század elején épült, a korabeli környezetet megidéző tanya. A tulajdonosok célja, hogy mindenki számára elérhető és megérthető módon mutassák be a korabeli tanyasi életet.

A katolikus szlovák család a gasztronómiát hívta ehhez segítségül és a tanyabemutatás középpontjába a szlovák nemzeti ételt, a haluskakészítést állították.

Itt mindig családias a hangulat, szívélyes a vendéglátás.

Cím: 5600 Békéscsaba  Kisrét tanya 80.

PROGRAMOK:

  • Teljes tanya megtekintése kívül, belül;
  • Haluska-napon haluska készítés;
  • Ovis, kisiskolás csoportoknak kirándulás, rendhagyó környezetóra szervezése;
  • Állatsimogatás

A tanya

A XX. század elején, a környék legmagasabb pontján épült, alapozás nélküli, vert falú épület volt, a tájra jellemző alacsony ajtókkal és kicsi, osztott ablakokkal. Tájolása északnyugat-délkelet irányú, délkelti oldalára nyíltak a tisztaszoba ablakai.

Három helyiségből állt: lakókonyha, tisztaszoba és éléskamra. A ház fűtését és a sütési feladatokat a konyha és a tisztaszoba falába épített kemencével oldották meg.

A kemence tűztere és a sütők a konyha fele nyíltak. A kemence és a tisztaszoba hajópadlója eredeti állapotában megtalálható a mai házban is.

Az udvar

Az első udvarban volt a konyhakert és a kukoricagóré, a középső udvarban voltak az ólak, a hátsóudvar volt a baromfiudvar. A tanya udvarára ültetett fák – három diófa, egy platánfa és egy császárfa – terméseikkel és árnyat adó lombkoronájukkal a gazdasági hasznon kívül a lakók nyári kényelmét is szolgálták, szolgálják.

Élet a tanyán

A tanyán ma villany és fúrott kútvíz található. A fűtést és a főzést fával oldjuk meg. Az esővizet összegyűjtjük, öntözésre használjuk, és azzal tápláljuk a baromfiudvar itatóját, kicsi úsztatóját is.

A zöldhulladékot komposztáljuk, a konyhakert talajának javításánál hasznosítjuk. A gyümölcsökből lekvárt és pálinkát főzünk, befőtteket rakunk el.

A savanyúságnak valót a konyhakertben termeljük meg. A tanyához tartozó szántók terményeit részben felhasználjuk állatok etetésére, részben értékesítjük.

A baromfiudvart megosztottuk. Egyik felét gyepesítjük és folyamatosan cserélgetjük a szárnyasok élettereit.