ÁLLATSIMOGATÓ - Haluskaház

Frankó tanya - Haluskaház
Frankó tanya - Haluskaház
Tartalomhoz ugrás
Állatsimogató
A 19. századi falusi házakban a háziállatok jellemzően a gazdálkodás és az élelemtermelés szempontjából voltak fontosak. A legelterjedtebb állatok közé tartoztak a tehén, a sertés, a tyúk és a ló.

A tehén volt az egyik legfontosabb állat, hiszen a tejtermékei (tej, vaj, sajt) mellett a húsa is fontos élelmiszerforrás volt. Az állatot a ház előtti istállóban tartották, és naponta többször is fejték. A fejési időszakban a tej mellett tejszínt és túrót is készítettek.

A sertés szintén fontos szerepet játszott az élelmiszer termelésben, mivel a húsát és a zsírját használták fel. Az állatot az istállóban tartották, és évente többször is levágták, hogy a húst és a zsírt feldolgozzák.

A tyúkokat főként tojásért és húsért tartották. Az állatokat a ház mögötti tyúkólban tartották, és naponta többször is gyűjtötték a tojásokat. Az apróra vágott, főtt tyúkhúsból levest és egyéb ételeket is készítettek.

A lovakat főként mezőgazdasági munkákra használták, mint például a szántásra, az aratásra és a szállításra. Az állatokat az istállóban tartották, és gondoskodtak a megfelelő takarmányozásról és ápolásról.

Az alábbi galériában a Frankó Tanyán élő háziállatok életében pillanthatnak be – és ha személyesen ellátogatnak hozzánk élőben is találkozhatnak velük (előzetes időpont egyeztetés szükséges!)
Készítette: Laurinyecz Pál
Made with WebSite X5
Vissza a tartalomhoz