A TANYA - Haluskaház

Frankó tanya - Haluskaház
Frankó tanya - Haluskaház
Tartalomhoz ugrás
A tanya
A XX. század elején, a környék legmagasabb pontján épült, alapozás nélküli, vert falú épület volt, a tájra jellemző alacsony ajtókkal és kicsi, osztott ablakokkal. Tájolása északnyugat-délkelet irányú, délkelti oldalára nyíltak a tisztaszoba ablakai.

Három helyiségből állt: lakókonyha, tisztaszoba és éléskamra. A ház fűtését és a sütési feladatokat a konyha és a tisztaszoba falába épített kemencével oldották meg.
A kemence tűztere és a sütők a konyha fele nyíltak. A kemence és a tisztaszoba hajópadlója eredeti állapotában megtalálható a mai házban is.
Az udvar
Az első udvarban volt a konyhakert és a kukoricagóré, a középső udvarban voltak az ólak, a hátsóudvar volt a baromfiudvar. A tanya udvarára ültetett fák – három diófa, egy platánfa és egy császárfa – terméseikkel és árnyat adó lombkoronájukkal a gazdasági hasznon kívül a lakók nyári kényelmét is szolgálták, szolgálják.
Élet a tanyán
A tanyán ma villany és fúrott kútvíz található. A fűtést és a főzést fával oldjuk meg. Az esővizet összegyűjtjük, öntözésre használjuk, és azzal tápláljuk a baromfiudvar itatóját, kicsi úsztatóját is.

A zöldhulladékot komposztáljuk, a konyhakert talajának javításánál hasznosítjuk. A gyümölcsökből lekvárt és pálinkát főzünk, befőtteket rakunk el.

A savanyúságnak valót a konyhakertben termeljük meg. A tanyához tartozó szántók terményeit részben felhasználjuk állatok etetésére, részben értékesítjük.

A baromfiudvart megosztottuk. Egyik felét gyepesítjük és folyamatosan cserélgetjük a szárnyasok élettereit.
Tanyai képek
A 19. századi tót falusi tanyák jellemzően faanyagból épültek, és általában egyszintesek voltak. A tanyákat általában mezőgazdasági munkákhoz használták, és ezek a helyek általában elszigetelten helyezkedtek el a településektől.
Az épületek alapja általában szilárd kőből épült, és a falakat általában fából készített gerendákból álló vázszerkezet alkotta. Az épületeket általában agyaggal kevert vályogtéglából építették, és a falakat kívülről meszeléssel, belülről pedig vályogvakolattal burkolták.
Az épületek tetőszerkezete általában két oldalra lejtett, cseréppel vagy zsindellyel fedett volt. Az ablakok szintén fából készültek, és általában egy szárnyúak voltak. Az ajtók fából készültek, és egyszerű díszítésekkel voltak ellátva.
A tanyákon általában nem voltak külön helyiségek, mint a falusi házaknál. Az épület közepén általában az állatok számára kialakított istálló volt, melyből nyíltak az egyéb helyiségek, mint a lakótér, a konyha és a kamra. Az állatok általában az istállóban voltak elhelyezve, és a háziállatokat a családok általában közösen tartották.

Készítette: Laurinyecz Pál
Made with WebSite X5
Vissza a tartalomhoz